V nákupnom košíku nie sú žiadne položky

Vyskúšajte

S bambusom na tanieri

Bambus je jedlá rastlina, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a dokážete z nej vyčariť chutné dobroty.

Najčastejšie sa využíva v ázijskej kuchyni, kde sa bambusové výhonky servírujú s ryžou a zeleninou – možno ste už ochutnali jedlá ako Chow Mein, Chopsui a im podobné.

 

Spodná časť bambusu, ktorá je tesne nad zemou,je jedlá.

Bambusové výhonky sa dajú kúpiť napríklad v plechovkách alebo v zaváraninových pohároch. Otvorené ich môžete skladovať v chladničke (v čerstvej vode) asi 10 dní. Využiť ich môžete na prípravu vynikajúcich jedál alebo ako prílohu.

 

Ponúkame Vám jeden excelentný recept s bambusovými výhonkami:

Tofu s bambusovými výhonkami a arašidovou omáčkou

Autor receptu: p. Meta Kreseová

Toto jedlo je síce trošku nezvyčajné, ale napriek tomu ho môžete podávať aj deťom (v tom prípade vynechajte feferónky). Bambusové výhonky, kokosové mlieko a rovnako aj syr tofu zoženiete v každom supermarkete.

 

Ingrediencie (4 - 5 osôb)

  • 250 g syra tofu
  • plechovka bambusových výhonkov
  • 6 lyžíc oleja
  • 3 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 100 g pražených arašidov
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 malé feferónky
  • za hrsť nasekaného koriandru alebo petržlenovej vňate
  • korenie
  • soľ

Postup prípravy

Pokrájajte tofu na niekoľko centimetrové plátky. Na panvici alebo vo woku rozpáľte olej. Tofu plátky smažte dozlatista z oboch strán, potom ich vyberte a poukladajte na papierový obrúsok, aby ste vysali nadbytočný olej.

Na panvicu dajte cesnak, bambusové výhonky, na kocky pokrájanú cuketu a arašidy. Smažte 2-3 minúty. Pridajte sójovú omáčku a kokosové mlieko, premiešajte a duste asi 2 minúty. Napokon pridajte mleté korenie, feferónky, soľ a smažené tofu. Posypte koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a môžete podávať.