V nákupnom košíku nie sú žiadne položky

Vyskúšajte

Gaštany – výživné, zdravé a chutné

Je najvyšší čas vybrať sa s košíkom do lesa a nazbierať si trochu z týchto chutných, zdravých a výživných darov Zeme.

Vôňa pečených gaštanov sa v týchto dňoch šíri snáď v každom meste. Je preto najvyšší čas vybrať sa s košíkom do lesa a nazbierať si trochu z týchto chutných, zdravých a výživných darov Zeme. Dajú sa konzumovať v klasickej pečenej podobe, ale môžete z nich pripraviť aj perfektné slané jedlá či sladké dezerty. Dnes Vám ponúkame 3 chutné recepty na gaštanové maškrty.

Gaštanové guličky

Recept na gaštanové guličky s čokoládou

Ingrediencie:

  • gaštany... 500g
  • čerstvá citrónová šťava ... 2 lyžice
  • práškový cukor ... 250g
  • horká čokoláda

Príprava:

  1. Gaštany uvarte vo vode, ošúpte ich a vytvorte kašu.
  2. Pridajte citrónovú šťavu a práškový cukor.
  3. Zo zmesi vyrobte guličky, ktoré následne posypte postrúhanou čokoládou.

Gaštanový džem

Recept na vynikajúci džem z gaštanov

Ingrediencie:

  • gaštany ... 1,5kg
  • soľ
  • biely cukor ... 800g
  • citrónová kôra
  • pomarančová kôra
  • rum ... 1dl

Príprava:

  1. Najskôr gaštany zbavte hrubej hnedej šupky a dajte ich do studenej vody. Priveďte do varu a pridajte soľ.
  2. Sceďte uvarené gaštany a úplne ich ošúpte ešte kým sú horúce.
  3. Vytvorte kašu, pridajte cukor, rum, citrónovú a pomarančovú kôru.
  4. Zmes varte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.
  5. Džemom plňte dôkladne umyté, vysušené a zohriate poháre, ktoré následne okamžite zatvorte.

Gaštanová kaša

Recept na gaštanovú kašu so šľahačkou

Ingrediencie:

  • gaštany ... 500g
  • soľ
  • kravské mlieko - polotučné ... 1dl
  • biely cukor ... 5 lyžíc
  • škorica
  • šľahačka ... 2,5dl

Príprava:

  1. Najskôr gaštany zbavte hrubej hnedej šupky a dajte ich do studenej vody. Priveďte do varu a pridajte soľ.
  2. Prevarte gaštany, ale sledujte, aby boli stále tvrdé. Potom ich sceďte a ošúpte ich ešte kým sú horúce.
  3. Ošúpané gaštany dajte do misky spolu s mliekom a cukrom. Varte ich kým nevznikne kaša. Pridajte trochu škorice.
  4. Vyšľahajte si šľahačku.
  5. Gaštanovú kašu servírujte do plytkých pohárov alebo do misiek a na vrch pridajte šľahačku.